Boerderij Eyckenstein

Jersey rundvlees komt van de stierkalveren van het biologisch melkveebedrijf Remeker uit Lunteren. Op het melkveebedrijf hebben deze geen functie. Natuurzuiver Jersey brengt de stiertjes onder bij zorgboerderijen waar zij kunnen...


Jersey rundvlees komt van de stierkalveren van het biologisch melkveebedrijf Remeker uit Lunteren. Op het melkveebedrijf hebben deze geen functie. Natuurzuiver Jersey brengt de stiertjes onder bij zorgboerderijen waar zij kunnen opgroeien. De dieren lopen minimaal acht maanden per jaar buiten en hebben in de wintermaanden beschikking over een ruime stal met stro. Ze eten gras, kruiden,  Nederlands krachtvoer en worden bijgevoerd met luzerne verbouwd op eigen land.

Het vlees kan online worden besteld en thuisbezorging is mogelijk. Natuurzuiver Jersey is ook te koop in diverse winkels.

Persoonlijke motivatie en ambitie

“Door de stiertjes van melkveebedrijven op te fokken, kunnen we ze een langer leven bieden in de Nederlandse weiden. Wij werken vanuit de overtuiging dat je zo min mogelijk moet ingrijpen om de beste omstandigheden voor het dier te creëren. Goede huisvesting, verzorging en voer vinden wij belangrijk. Alleen zo kan het beste product tot stand komen, in dit geval natuurzuiver Jersey rundvlees. Wij werken daarom volgens biologische normen en willen in de toekomst ook dit keurmerk gaan voeren.""

Omvang van het bedrijf

  • Op het bedrijf waar de stiertjes vandaan komen worden zo’n 100 koeien gemolken;
  • Dit levert jaarlijks ongeveer 40 stiertjes op die worden ondergebracht bij verschillende zorgboerderijen;
  • Jaarlijks worden er zo’n 30 tot 40 stieren geslacht;
  • Bij het bedrijf hoort ook 30 hectare akkerland waar luzerne wordt verbouwd en waar de mest wordt uitgereden.

Dierenwelzijn en diergezondheid

  • De stiertjes van Natuurzuiver Jersey worden bij pleegmoeders ondergebracht waar ze kunnen drinken;
  • Jersey stiertjes groeien langzamer dan de gangbare rassen in de rundveehouderij;
  • In de wintermaanden hebben ze beschikking over een ruime potstal. Dat is een stal waarbij de mest regelmatig met een nieuwe laag stro wordt bedekt. Wanneer de laag van mest en stro een bepaalde hoogte heeft bereikt, wordt de stal uitgemest;
  • De dieren krijgen zo veel mogelijk gras te eten omdat dit het beste is voor hun gezondheid;
  • De dieren lopen minimaal 8 maanden per jaar buiten, waardoor ze een goede weerstand opbouwen;
  • Het bedrijf probeert de weerstand van de dieren verder te verhogen door gedroogde kruiden, mineralen en zeezout te vermengen met het voer;
  • Als een dier toch ziek wordt, wordt het behandeld met homeopatische middelen. Ontstekingen worden regelmatig schoongemaakt en gezalfd;
  • Antibiotica worden niet gebruikt;
  • Het transport naar de slachterij duurt minder dan een half uur.

Milieu en omgeving

  • 75% van de grond die het bedrijf in gebruik heeft, is natuurgebied;
  • Zo dragen de Jersey runderen al grazend bij aan natuurbeheer;
  • Verder wordt de grond zo veel mogelijk met rust gelaten en wordt de mest uitgereden op eigen land;
  • Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van lokaal geproduceerd voer.

Contact met consumenten

  • Je kunt een bezoek brengen aan de zorgboerderijen waar de stiertjes staan;
  • Het bedrijf organiseert open dagen en kookworkshops;
  • De overige communicatie vindt plaats via de website, Twitter en Facebook.

Verkoop

Natuurzuiver Jersey rundvlees is te koop op verschillende locaties in Nederland. Bijvoorbeeld De Natuurwinkel in Amersfoort en De Groene winkel in Zeist. Daarnaast kan het vlees via de website worden besteld en in midden Nederland en in de Randstad thuis worden bezorgd.

(Tekst: MeatYourOwn)



Kenmerken