BOERgondisch

Harrie en Suze Boomkamp
Harrie en Suze Boomkamp hebben een biologische vleesveeboerderij genaamd Erve Elferman in Denekamp. De Limousin koeien grazen met hun kalveren en de stier zo’n 10 maanden per jaar in de...


Harrie en Suze Boomkamp hebben een biologische vleesveeboerderij genaamd Erve Elferman in Denekamp. De Limousin koeien grazen met hun kalveren en de stier zo’n 10 maanden per jaar in de kruidenrijke weilanden rondom de boerderij. Naast gras krijgen ze tarwe bijgevoerd uit de directe omgeving. Het grasland wordt alleen natuurlijk bemest en er wordt geen antibiotica gebruikt. De boerderij heeft een slagerij met eigen rijpkamer voor het vlees.

Het vlees is te koop in de boerderijwinkel, online te bestellen en thuisbezorging is mogelijk.

Persoonlijke motivatie en ambitie

“Het vlees komt niet van de slager maar van een koe of een ander dier. Op de stamboek kaart die bij de vleesbestelling wordt geleverd kan je de geboorte, dus de leeftijd, vader en moeder zien en ook dat de koe 100% van het vleesras Limousin is. Het vlees van tegenwoordig is te vaak een anoniem plastic bakje uit de supermarkt. Dat doet het imago van de vleessector niet goed en daar moet verandering in komen.”

Omvang van het bedrijf

  • Boer Gondisch heeft 45 hectare grond;
  • Er zijn twee stieren op het bedrijf die zorgen voor de natuurlijke dekking;
  • Er zijn circa 300 Limousin runderen;
  • Er worden circa 100 runderen per jaar geslacht op de leeftijd van 2-3 jaar.

Dierenwelzijn en diergezondheid

  • De koeien worden gedekt door de eigen stier;
  • Er wordt geen antibiotica gebruikt;
  • De geboorten vinden plaats op de natuurlijke manier, vaak in de weide;
  • De kalveren blijven circa 8 maanden bij de moeder;
  • Het rantsoen bestaat hoofdzakelijk uit gras aangevuld met tarwe uit de omgeving.

Milieu en omgeving

  • Er worden geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt;
  • Al het voer komt van het bedrijf of uit de directe omgeving van het bedrijf;
  • De dieren worden geboren en geslacht op de boerderij dus hoeven niet met vrachtwagens getransporteerd te worden.

Contact met consumenten

  • Je kan gratis Boergondische Vriend worden. Je krijgt dan een nieuwsbrief en per e-mail berichten over acties en aanbiedingen van producten;
  • Er worden verschillende workshops georganiseerd op het gebied van koken;
  • Je kan een mini proeverij of een Culinaire avond boeken waarbij je verschillende Limousin vleesgerechten kunt proeven;
  • Jaarlijks zijn er verschillende evenementen voor de Boergondische vrienden;
  • Boergondisch staat elke 1e zaterdag van de maand op de Streekmarkt in Delden van 830-1500 uur;
  • Er is een uitgebreide website met achtergrondinformatie en recepten.

Verkoop

  • Het vlees is te koop in de boerderijwinkel maar ook te bestellen in de webshop en wordt dan met de post thuis bezorgd.

(Tekst: MeatYourOwn)



Kenmerken