Buffalo Farm Twente

Andra en Alfons
Alfons en Andra Westerfoff hebben een melkveehouderij met koeien en buffels en een kaasmakerij in Denekamp. De dieren staan zomers in de weide rondom de boerderij en de rest van het jaar in een ruime ligboxenstal. De koe en buffelkalveren lopen bij elkaar in een eigen stuk van de stal. ...


Alfons en Andra Westerfoff hebben een melkveehouderij met koeien en buffels en een kaasmakerij in Denekamp. De dieren staan zomers in de weide rondom de boerderij en de rest van het jaar in een ruime ligboxenstal. De koe en buffelkalveren lopen bij elkaar in een eigen stuk van de stal.  Er worden geen ingrepen bij de dieren gedaan en het antibioticagebruik is laag. Oudere dieren die geen melk meer geven worden geslacht en verwerkt tot oa. burgers en droge worst.

Het buffelvlees is te koop in de boerderijwinkel.

Persoonlijke motivatie en ambitie

“Dierenwelzijn is belangrijk. Buffels en koeien moeten zoveel mogelijk kunnen weiden. Hoe beter het dier leeft, hoe lekkerder de producten smaken. De kwaliteit van het eten voor de buffels vinden wij terug in onze melk. Hoe beter de melk, hoe smaakvoller het eindproduct. We willen een duurzame boerderij, kleinschalig en met terugwinnen van energie.”

Omvang van het bedrijf

  • Buffelfarm Twente heeft 40 buffels en 35 melkkoeien met bijbehorend jongvee;
  • Er zijn twee stieren op het bedrijf die enkele jaren dekken om inteelt te voorkomen;
  • De oppervlakte van het bedrijf is circa 30 ha;
  • Er 6 buffels per jaar geslacht op de leeftijd van 8 jaar;
  • De twee varkens worden op de leeftijd van enkele maanden samen aangekocht van een veehouder uit de buurt. Er worden vier varkens per jaar geslacht op de leeftijd van 10 maanden.

Dierenwelzijn en diergezondheid

  • De stieren zorgen voor de natuurlijke voortplanting;
  • De kalveren blijven maximaal 2 dagen bij de moeder;
  • Het antibiotica gebruik bij de runderen was erg laag, bij de varkens was het nul.

Milieu en omgeving

  • De mest wordt deels afgevoerd van het bedrijf naar een naburige akkerbouwer;
  • Iets meer dan de helft van het voer wordt aangekocht. Gras en mais komt uit de regio maar het lijnzaad komt uit Europa omdat er in Nederland niet genoeg verkrijgbaar is.

Contact met consumenten

  • De stallen zijn te bezichtigen tijdens excursies met een groep;
  • 's Zomers is er een zelfbedieningskoelkast op de boerderij waar je elke dag verse Buffelmozzarella kunt kopen;
  • Buffalofarm Twente heeft een website en is actief op social media via Twitter en Facebook.

Verkoop

  • De boerderijwinkel.

 (Tekst: MeatYourOwn)



Kenmerken