Culibes

Culibes tovert sinds 2013 vlierbloesems en vlierbessen om tot (h)eerlijke culinaire producten in een kleinschalig ambachtelijk productieproces. Er worden zo weinig mogelijk productiestappen gemaakt om zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke...


Culibes tovert sinds 2013 vlierbloesems en vlierbessen om tot (h)eerlijke culinaire producten in een kleinschalig ambachtelijk productieproces. Er worden zo weinig mogelijk productiestappen gemaakt om zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke natuurproduct te blijven. Ook met onze eigentijdse producten, zoals de chutney of bakmix, blijven we op het rechte pad: we houden de samenstelling zo eenvoudig en authentiek mogelijk, evenals de productieprocessen.
 

Culibes is eigenlijk de logische voortzetting van een eeuwenoude plattelandstraditie om twee keer per jaar de gezonde voortbrengselen van de vlier te plukken en daarvan vlierheerlijkheden te maken: in het voorjaar van de bloesems en in het najaar van de bessen. Iedereen moet de kans hebben om te profiteren van de vlier: Culibes maakt dat mogelijk met een scala aan producten, van traditionele siropen tot hedendaagse bakmix en bonbons.

Culibes is gevestigd in het hart van Twente, waar de vlier al eeuwenlang een vriend is van de mens, vooral vanwege de gezonde en smakelijke producten die de vlier levert. Hoewel de vlier meestal als houtige struik wordt aangetroffen kan deze ook  als boom (met een enkele stam) groeien. Er wordt wel gezegd dat de vlier een boom is die geen boom wil zijn en derhalve het liefst steeds uitwaaierende takken vormt. Culibes heeft een kleine plantage net buiten Zenderen, waar de vlier een struik mag zijn.



Kenmerken