De Blakervelderhoeve

De Blakervelderhoeve in Roden fokt met zeldzame huisdierrassen om deze oude rassen in stand te houden. Het vee wordt ingezet voor natuurbeheer en de mannelijke dieren worden uiteindelijk geslacht en...


De Blakervelderhoeve in Roden fokt met zeldzame huisdierrassen om deze oude rassen in stand te houden. Het vee wordt ingezet voor natuurbeheer en de mannelijke dieren worden uiteindelijk geslacht en verkocht als 'vlees met een goed verhaal'

Het vlees van de Blakervelderhoeve is te koop in de boerderijwinkel. Regionaal is thuisbezorging mogelijk. De Blakervelderhoeve staat regelmatig met vlees op markten voor streekproducten.

 

Persoonlijke motivatie en ambitie

“Wij vinden het belangrijk om oude rassen in stand te houden en zijn dan ook trots op onze vorstelijke veestapel. In de toekomst willen wij graag zelfvoorzienend worden en onze omgeving kunnen voorzien van een duurzaam product. Dit is beter voor zowel mens, dier als natuur.”

Omvang van het bedrijf

  • De Blakervelderhoeve houdt zich bezig met het fokken van zeldzame huisdierrassen, namelijk het Lakenvelder rund, de Groninger Blaarkop en het Zwartbles schaap;
  • Wim en Tessa werken samen met natuurorganisaties door hun vee te laten grazen in een natuurgebied;
  • De mannelijke dieren worden uiteindelijk verkocht als 'vlees met een goed verhaal' vanuit huis en op streekproductenmarkten.

Dierenwelzijn en diergezondheid

  • De dieren van de Blakervelderhoeve eten gras;
  • De kalfjes worden bijgevoerd met grasbrok;
  • Geboortes vinden op natuurlijke wijze plaats (geen keizersneden);
  • De kalveren blijven minimaal 8 maanden bij de moeder;
  • De dieren worden niet onthoornd. Wel worden de stiertjes verdoofd gecastreerd, zodat ze in de kudde kunnen blijven lopen;
  • De helft van het jaar lopen de koeien buiten in de weide;
  • De dieren worden maximaal 2 maanden binnen afgemest. Ze lopen dan in een ruime stal, voorzien van een roostervloer en een ligbox. De stal is zoveel mogelijk open en geventileerd;
  • Het antibioticagebruik is zeer laag, omdat er zelden dieren ziek zijn. Het stalklimaat en de robuustheid van de rassen dragen hieraan bij.

Milieu en omgeving

  • De kalveren komen bijna allemaal van het eigen bedrijf. Mocht het echt nodig zijn dan worden er wel eens een paar aangekocht bij vergelijkbare bedrijven met dezelfde rassen en waarvan de dieren ook altijd alleen gras hebben gegeten;
  • Voor het herstellen en beheren van Polder Lappenvoort maken Wim en Tessa gebruik van gecombineerde begrazing met paarden en koeien;
  • Door de natuurlijke begrazing ontstaat er een betere structuur van het land;
  • De vaste mest wordt gebruikt op het natuurland, de rest wordt op eigen land gebruikt;
  • Wim en Tessa gebruiken geen bestrijdingsmiddelen;
  • Zowel het huis als de boerderij zijn op een waterbron aangesloten.

Contact met consumenten

  • Je vindt de Blakervelderhoeve via de website, Facebook, Twitter, een nieuwsbrief en in de krant;
  • Je kunt de Blakerverderhoeve regelmatig vinden op streekproductenmarkten en er is de mogelijkheid om praktijklessen en kinderfeestjes op de boerderij te organiseren;
  • Op de boerderij is een lespakket aanwezig dat is ontwikkeld in samenwerking met Stichting Zeldzame Huisdierrassen.

Verkoop

  • Je kunt vlees van de Blakervelderhoeve kopen in een kleine boerderijwinkel op eigen erf;
  • Binnen de streek kan het vlees ook thuisbezorgd worden;
  • In de winkel kun je pinnen;
  • Het is tevens mogelijk om van tevoren de bestelling door te mailen, zodat deze alvast voor je klaar gelegd kan worden.
  • Het is ook mogelijk om een koe te adopteren!

(Tekst: MeatYourOwn)



Kenmerken