Hoeve 't Boschend

Niels Mureau en Sandra Janssen
Op Hoeve 't Boschend in het dorp Wagenberg lopen de koeien een groot deel van het jaar buiten in de weide samen met de stier. De kalveren blijven 6-9 maanden bij de koe en bijna al het voer komt van het eigen bedrijf. Het jongvee graast in de natuurlijke graslanden in de...


Op Hoeve 't Boschend in het dorp Wagenberg lopen de koeien een groot deel van het jaar buiten in de weide samen met de stier. De kalveren blijven 6-9 maanden bij de koe en bijna al het voer komt van het eigen bedrijf. Het jongvee graast in de natuurlijke graslanden in de Binnenpolder van Terheijden.

De dieren worden in de buurt geslacht en het vlees wordt verkocht in de boerderijwinkel. Er kan online worden besteld.

Persoonlijke motivatie en ambitie

“Als de boer goed is voor zijn dieren, zijn de dieren goed voor hem!”

"De afzet van het rundvlees direct naar de consument maakt het voor ons mogelijk een inkomen te verdienen met een relatief klein bedrijf. Door klein te blijven, kunnen we onze dieren de aandacht geven die ze verdienen. We willen het agrarisch natuurbeheer verder uitbouwen tot 50 ha. We vinden het belangrijk dat de kringlopen op het bedrijf gesloten blijven."

Omvang van het bedrijf

  • Op de boerderij zijn 65 Blonde d'Aquitaine zoogkoeien en kalfjes;
  • Er is 20 ha landbouwgrond en 30 ha natuurgrond;
  • Er worden per jaar circa 10 vrouwelijke runderen geslacht op de leeftijd van 4-5 jaar;
  • De stierkalveren worden op het bedrijf gehouden tot een leeftijd van 2-3 jaar.

Dierenwelzijn en diergezondheid

  • De kalveren blijven met 6-9 maanden relatief lang bij de koe lopen;
  • Bij de koeien is nauwelijks antibiotica gebruikt (alleen bij ziekte);
  • De jonge koeien mogen pas op de leeftijd van ruim twee jaar bij de stier zodat ze rustig de tijd krijgen om uit te groeien;
  • Alle koeien worden op de natuurlijke manier gedekt en lopen veel buiten in de wei met de stier;
  • De koeien krijgen koeienkoeken en wat brokken om ze aan mensen te wennen.

Milieu en omgeving

  • Sinds 2003 worden op hoeve 't Boschend akkerranden ingezaaid met bloemen- en kruidenmengsels;
  • In 2011 zijn op de percelen rondom de boerderij bijna 100 bomen aangeplant;
  • Er groeien knotwilgen langs de sloten en lindes langs de perceel randen en er is een walnotenboomgaard aangeplant;
  • Er is natuurlijk beheer door begrazing van graslanden in de binnenpolder van Terheijden;
  • Alle mest wordt op het eigen land uitgereden;
  • De koeien eten bierbostel, het afvalproduct van de lokale bierbrouwer.

Contact met consumenten

  • Informatie over Hoeve 't Boschend kun je vinden op de website. Regelmatig worden er berichten gedeeld via Twitter en Facebook;
  • Tijdens een excursie kun je met eigen ogen zien hoe de dieren worden gehouden;
  • Er is een openbaar wandelpad aangelegd over de boerderij.

Verkoop

  • Afhalen van een bestelling vers of diepgevroren vlees in de boerderijwinkel op Hoeve ’t Boschend. Open op vrijdagmiddag en zaterdag, of op afspraak;
  • U kunt bij het afhalen van uw bestelling op de boerderij met pin of contant betalen.

(Tekst: MeatYourOwn)



excursies natuurontwikkeling

Kenmerken