Natuurkoeien - Jos Bolk Vleesveebedrijf

Jos Bolk
“Als we goed voor de aarde zorgen, krijgen we er ook iets voor terug”Het bedrijf van Jos Bolk is gelegen in de Driedorpenpolder in Aerdt (Gelderland), vlakbij Arnhem en Nijmegen....


“Als we goed voor de aarde zorgen, krijgen we er ook iets voor terug”

Het bedrijf van Jos Bolk is gelegen in de Driedorpenpolder in Aerdt (Gelderland), vlakbij Arnhem en Nijmegen. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van rundvlees van het ras Blonde d’Aquitaine met veel aandacht voor dierenwelzijn. De dieren grazen een groot deel van het jaar in natuurgebieden en dragen zo bij aan het natuurbeheer. Deze natuurgebieden zijn nagenoeg allemaal toegankelijk voor bezoekers. De mest wordt gebruikt op het eigen bedrijf voor de productie van veevoer en het antibioticagebruik is zeer gering. Het vlees heeft 2 sterren van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming.

Het vlees is ook verkrijgbaar in onze boerderijwinkel en via enkele naburige verkooppunten en via scharrelslagers van Bon Vivant.

 

Persoonlijke motivatie en ambitie

""Als we niet duurzaam produceren, heeft de volgende generatie geen kans meer om van onze aarde gebruik te maken. We hebben de aarde te leen en als we er goed voor zorgen, krijgen we er ook iets voor terug. Daarom heb ik ervoor gekozen om scharrelvlees te produceren in combinatie met natuurbeheer. Ik wil in de toekomst de CO2-footprint nog verder verlagen en zelfs CO2-neutraal gaan produceren, bijvoorbeeld door zonnepanelen te laten plaatsen. Dit gaat hopelijk in de zomer van 2015 lukken. Verder wil ik soja gaan vervangen door andere eiwitbronnen.""

Omvang van het bedrijf

  • De omvang van het bedrijf is ruim 200 ha, waarvan 125 ha natuurlijk grasland;
  • In totaal telt het bedrijf zo’n 400 dieren;
  • Jaarlijks worden er zo’n 140 – 150 runderen (voornamelijk stieren) geslacht.

Dierenwelzijn en diergezondheid

  • De zoogkoeien met kalveren lopen zo’n 9 maanden per jaar buiten;
  • Een maand voordat de koeien afkalveren gaan ze op stal;
  • De stierkalveren gaan na een jaar op stal en worden dan nog 3 tot 4 maanden binnen klaargemaakt voor de slacht;
  • De dieren worden onthoornd, zodat ze elkaar niet bezeren als ook voor de veiligheid van de recreanten in de natuurgebieden;
  • De huisvesting van stieren bestaat uit open strostallen, waar ze in grote groepen bijeen staan;
  • Alleen zieke dieren worden behandeld met antibiotica. Dit komt niet vaak voor;
  • Het vlees heeft 2 sterren van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming.

Milieu en omgeving

  • De kalveren worden op het eigen bedrijf geboren, waardoor er geen aanvoer nodig is van buitenaf;
  • Het voedsel voor de dieren wordt zoveel mogelijk op het eigen bedrijf geproduceerd;
  • De dieren eten voornamelijk gras. Bepaalde groepen worden bijgevoerd met mais;
  • Een heel kleine categorie krijgt sojaschroot of raapschroot bijgevoerd vlak voor de slacht, om de vleeskwaliteit te optimaliseren. Verder eten de stieren bierbostel van een nabijgelegen brouwerij en appelschillen van een appelverwerkingsbedrijf;
  • De zoogkoeien en kalveren begrazen 125 ha natuurgebied van Staatsbosbeheer en dragen daarmee bij aan de instandhouding van de biodiversiteit;
  • De mest wordt gebruikt op het eigen bedrijf voor de productie van veevoer.

Contact met consumenten

  • Je kunt nagenoeg alle natuurgebieden bezoeken waar de runderen grazen; sommigen alleen te voet en anderen ook met de fiets;
  • Ook kun je op afspraak een kijkje komen nemen op het bedrijf;
  • Jaarlijks organiseert Natuurkoeien een open dag;
  • Verder verloopt het contact met consument via de verkoop op het eigen bedrijf, via de website, Twitter en Facebook.

Verkoop

  • Jos levert rundvlees voor slagers en rundvleespakketten voor particulieren;
  • Ongeveer een derde deel wordt verkocht in de eigen boerderijwinkel en via naburige verkooppunten. Het overige deel zet Jos af via scharrelslagers van het concept Bon Vivant.

 (Tekst: MeatYourOwn)



Koop onze producten bij

Kenmerken