Op het erf

Rob en Nanda
Op het erf is het kleinschalige, maar veelzijdige bedrijf van Rob en Nanda. Oude tijden herleven hier door de oude vee- en fruitrassen die er op het bedrijf te vinden...


Op het erf is het kleinschalige, maar veelzijdige bedrijf van Rob en Nanda. Oude tijden herleven hier door de oude vee- en fruitrassen die er op het bedrijf te vinden zijn. Rob en Nanda houden onder andere scharrelvarkens en biologische vleeskuikens. De zeugen zijn van het zeldzame varkensras Bonte Bentheimer. Ze worden gekruist met een ander varkensras om tot het Aa-land scharrelvarken te komen. Het vlees van dit varken is licht gemarmerd, waardoor het mals blijft. De vleeskuikens zijn van het concept Kemper landhoen en zijn van een langzaam groeiend ras. Ook lopen er enkele kempische heideschapen en Brandrode runderen op het bedrijf. Door het inzaaien van akkerranden, het planten van bomen en de aanleg van heggen en een hakhoutbosje, kunnen vogels en insecten op het bedrijf goed aarden.

Je kunt het vlees hier bestellen. De bestelling kun je ophalen op de boerderij, op een afhaalpunt in Eindhoven, of laten thuisbezorgen door heel Nederland.

Persoonlijke motivatie en ambitie

“Wij vinden het belangrijk om goed te zijn voor onze dieren. Dat proef je ook terug in het vlees. Op ons erf willen we een natuurrijk landschap creëren. Oude veerassen en fruitsoorten spelen daarbij een belangrijke rol. De vleeskuikens kunnen vanaf een leeftijd van 5 weken naar buiten en de varkenstallen zijn gedeeltelijk open, zodat bezoekers de dieren kunnen bezichtigen. In de kraamhokken is op dit moment nog geen mogelijkheid om een kijkje te nemen, maar hier willen we wel wat op verzinnen, zodat onze biggetjes in de toekomst ook voor bezoekers te bekijken zullen zijn. Wij hopen dat ons bedrijf over 10 jaar nog net zo groot is en overal bekend staat om onze goede kwaliteit vlees.”

Omvang van het bedrijf

  • Rob en Nanda hebben onder andere 6 zeugen, 60 vleesvarkens en 3.410 biologische vleeskuikens;
  • Jaarlijks worden er 120 varkens geslacht en 14.000 kippen;
  • Bij het bedrijf ligt 4 ha aan gras, 0.7 ha aan fruitbomen en een bloemenpluktuin van 0.25 ha.

Dierenwelzijn en diergezondheid

  • De biologische vleeskuikens zijn van een langzaam groeiend ras en worden ruim 70 dagen oud;
  • De eerste week lopen ze in een deel van de stal met (vloer)verwarming. Naarmate de kuikens groeien, krijgen ze steeds een groter stuk stal tot hun beschikking. Per dier hebben ze in de stal ongeveer tweemaal zoveel ruimte dan in een gangbare houderij;
  • Na 5 weken worden de luiken open gezet en kunnen de kippen naar buiten. In de weide staan hoogstam fruitbomen om ervoor te zorgen dat de kippen naar buiten durven. Een kip is namelijk van nature een bosdier;
  • De stal waarin de vleesvarkens lopen bevindt zich voor de helft binnen. Hier ligt een dichte vloer bedekt met strooisel. De andere helft van het verblijf is overkapt en bevindt zich achter een stukje buitenmuur. Tussen dit muurtje en het dak is er een ruime meter helemaal open, waardoor buitenlucht en licht naar binnen kunnen. De vloer van deze uitloop is verhard;Het verblijf van de zeugen bestaat uit een ruime, overdekte uitloop met een stro hoek waar ze warm kunnen liggen;
  • De kraamhokken zijn ruim 4m2 groot en er is ruim 0,6 m2 ruimte per big;
  • De biggen worden wel gecastreerd, maar ze behouden hun krulstaart.
  • In de afgelopen twee jaar is er zowel bij de varkens als bij de kippen geen antibiotica gebruikt. Mocht dit toch een keer nodig zijn omdat er bijvoorbeeld een ziekte uitbreekt, dan wordt dit vermeld bij de verkoop van het vlees.

Milieu en omgeving

  • De kuikens van de Kemper kip komen uit Frankrijk;
  • Ze eten aangekocht biologisch voer op basis van Nederlandse en Europese ingrediënten, zonder soja;
  • De kippenmest wordt geëxporteerd.
  • De varkens worden op het eigen bedrijf geboren;
  • Ze eten aangekocht voer op basis van ingrediënten geïmporteerd van buiten Europa. Minder dan 5% van het voer bestaat uit sojaschroot. Dit is niet gecertificeerd duurzaam;
  • De varkensmest wordt uitgereden op het eigen land;
  • Verder lopen er op het bedrijf nog 15 kempische heideschapen en 2 brandrode runderen;
  • Er zijn knotbomen, heggen van zelf gevlochten plantenmateriaal, bloemrijke akkerranden en graslanden, een boomgaard, hakhoutbosje en een kikkerpoel.

Contact met consumenten

  • In de zomer kun je alle onderdelen van het bedrijf (behalve de kraamstal) bezichtigen op woensdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 en zaterdag en zondag van 10.00-16.00;
  • Op het Erf heeft een website en is actief op Facebook, en Twitter.

(Tekst: MeatYourOwn)



Kenmerken