Wagyu boerderij

Dirk Timmer
“We fokken de Wagyu 100% raszuiver” De Wagyu boerderij van Dirk Timmer ligt in het buitengebied van Putten, Provincie Gelderland. In 2009 is de voormalige melkveehouderij omgevormd naar een duurzame Wagyu-fokkerij....


“We fokken de Wagyu 100% raszuiver”

De Wagyu boerderij van Dirk Timmer ligt in het buitengebied van Putten, Provincie Gelderland. In 2009 is de voormalige melkveehouderij omgevormd naar een duurzame Wagyu-fokkerij. De fokkerij is 100% raszuiver en dat is voor dit speciale Japanse ras bijzonder. Van begin juni tot eind oktober lopen de dieren in het weidegebied van Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland. De koeien lopen samen met de kalveren en de stier in de kudde. De rest van het jaar staan de dieren in de ruime, open potstal waar ze voornamelijk gevoerd worden met hooi. De vrouwelijke kalveren worden aangehouden voor de fokkerij. De gecastreerde stieren worden geslacht op de leeftijd van 3,5 jaar. In de afmestperiode krijgen de ossen krachtvoer uit Europa. Dirk gebruikt geen antibiotica of kunstmest.

Er worden 12 ossen per jaar geslacht. Het vlees kan je eten in Restaurant Merlot in Amersfoort en Restaurant De Hertog in Putten. Het vlees is te koop op de boerderij in de vorm van een evenredig samengesteld pakket van ongeveer 8 kilo.

Persoonlijke motivatie en ambitie

“Wij zijn zelf bewust bezig met gezonde voeding en leveren graag gezonde producten waar we achter staan. Op deze manier runderen houden is een verademing na twintig jaar mestkalveren produceren.

Wij fokken de Wagyu 100% raszuiver; weinig andere boeren doen dat. Het dier heeft een bijzonder lief en innemend karakter en ze zijn enorm kien op hun kalfjes. Het werken in de natuur vind ik leuk en het geeft voldoening. Het product is schoon; er komen geen andere stoffen in het proces zoals bestrijdingsmiddelen of antibiotica. Het bijzondere vlees is te koop in verschillende restaurants in de regio maar we zijn nog op zoek naar meer vaste afnemers.”

Omvang van het bedrijf

  • De Wagyu boerderij heeft 85 dieren inclusief jongvee;
  • Er worden 12 ossen per jaar geslacht op de leeftijd van 3,5 jaar;
  • Dirk heeft 25 hectare Natura 2000 gebied in de Arkerheemse polder.

Dierenwelzijn en diergezondheid

  • Er wordt geen antibiotica gebruikt;
  • De runderen worden 4-5 maanden binnen afgemest in de potstal. Het is een open stal waar de wind doorheen waait;
  • De koeien mogen de horens houden maar de stieren worden gecastreerd.

Milieu en omgeving

  • De runderen lopen vijf maanden per jaar in een beschermd vogelweidegebied;
  • Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt;
  • Minder dan 50 % van het rantsoen komt van het eigen bedrijf. Het aangekochte voer komt uit Europa en bevat minder dan 5 % duurzame soja.

Contact met consumenten

  • Kom gerust langs op de boerderij. Je bent - op afspraak - van harte welkom om te kijken in de stallen en op het land.
  • Er is een website.

Verkoop

Het Wagyu-vlees wordt geleverd aan particulieren. Het bevroren vlees is uit voorraad leverbaar 

Er wordt regelmatig geslacht door onze zorgvuldig geselecteerde slager.

U kunt bestellen door te bellen (06-13414806) of te mailen naar d-h.timmer@solcon.nl. Ook kunt u het vlees kopen en afhalen op onze boerderij: Schremmersteeg 14 te Putten.

 GRAAG EVEN APPEN  VAN TE VOREN , U KUNT betalen met een TIKKIE of contant



Kenmerken