Wynia Lamsvlees

Sijke en Jeljer Wynia
Jeljer en Sijke Zij zijn de derde generatie Wynia's op de schapenboerderij in Hitzum. De schapen lopen bijna het hele jaar buiten en komen alleen voor het lammeren naar de...


Jeljer en Sijke Zij zijn de derde generatie Wynia's op de schapenboerderij in Hitzum. De schapen lopen bijna het hele jaar buiten en komen alleen voor het lammeren naar de stal. Tijdens het grazen rondom de boerderij eten de schapen uitsluitend kruiden en gras. De weilanden liggen maar enkele kilometers van de Waddenzee af en deze ligging maakt het gras iets zout van smaak. De licht zoute smaak is terug te proeven in het lamsvlees.

Het lamsvlees is te koop op de boerderij en bij een slager in de buurt. Hele karkassen of delen zijn in overleg mogelijk.

 

Persoonlijke motivatie en ambitie

""Oorspronkelijk was dit familiebedrijf een gemengd bedrijf, akkerbouw en veehouderij. Begin jaren `70 werd door de toenemende mechanisatie en specialisatie de akkerbouwtak afgestoten. Het aantal stuks melkvee werd in eerste instantie uitgebreid totdat in 2004 werd besloten om de melkveetak ook af te stoten en verder te gaan met het fokken en houden van schapen. Het is nu een extensief schapenfokbedrijf wat mooi past in de omgeving. Er zijn plannen om 200 zonnepanelen op het dak van de stal te plaatsen om de CO2 voetdruk nog kleiner te krijgen. “

Omvang van het bedrijf

  • Er lopen rond de 370 schapen op circa 50 hectare grond;
  • Het grootste deel van de kudde, ongeveer 300 schapen, wordt samen geweid met een fokram; de lammeren die hieruit voortkomen zijn bestemd voor de verkoop en fokkerij;
  • De resterende 75 schapen worden gedekt door een Texelse vleesram. De nakomelingen van deze dieren worden gehouden voor de vleesproductie. Er worden circa 150 lammeren per jaar geslacht.

Dierenwelzijn en diergezondheid

  • De meeste lammeren worden verkocht voor de fokkerij wanneer ze circa vier maanden tot een half jaar oud zijn;
  • Het deel van de lammeren met de Texelse vleesram vader worden de geslacht na een half jaar;
  • De dieren krijgen voornamelijk ruwvoer van het eigen bedrijf, lopen veel buiten en er wordt slechts sporadisch antibiotica gebruikt.

Milieu en omgeving

  • Het is een extensief bedrijf, de schapen krijgen voornamelijk ruwvoer van het eigen bedrijf;
  • Ter bescherming van de nesten van weidevogels worden sommige weilanden pas in juli gemaaid;
  • Er zijn plannen om in 2015 zonnepanelen op het dak van de stal te plaatsen om de CO2 voetdruk nog kleiner te krijgen.

Contact met consumenten

  • De boerderij ligt langs een wandelpad en heeft daardoor een publieke functie. De mensen reageren positief op de schapen en lammeren in de wei;
  • Wynia lamsvlees heeft een nieuwsbrief, website en het bedrijf is te volgen op Facebook.

Verkoop

  • Het vlees wordt verkocht op het eigen adres;
  • Je kunt telefonisch of per mail bestellen. Specifieke wensen zoals het bestellen van hele karkassen of delen van een lam zijn in overleg mogelijk.

(Tekst: MeatYourOwn)



Agrarisch Natuurbeheer Lamsvlees Rundvlees

Kenmerken